Magyarországi bölcsődei ellátás főbb fejlődése 1945-2000-ig - Erdélyiné Nagy Ildikó Andrea (2019)
Napjainkban újra felerősödik a bölcsődei ellátás iránti igény. Mit is jelent a bölcsőde? Milyen fejlődési szakaszok jellemzik ezt a kisgyermekek napközbeni ellátását biztosító intézményt? Milyen szakismerettel rendelkező személyek és milyen körülmények között valósult meg kezdetben egyletek, majd fokozott állami szerepvállalásával a gyermekek nappali ellátása? Kezdetekben mindössze a gyermekmegőrzési feladatokat megcélzó ellátás magyarországi fennállásának majd 170 éve alatt nem kis nehézségekkel megküzdve, szakmai területet tudományos kutatásokkal, megfigyelésekkel, családok felé nyitásával tovább fejlesztve egészen a pedagógia szintjére emelkedő szolgáltatássá válik. Az ellátást igénybe vevő családok számára a mai bölcsőde hosszú fejlődési útján magas színvonalon nyújt biztonságos napközbeni ellátást, egyre szorosabb együttműködéssel a családdal az intézményre bízott gyermekek harmonikus fejlődése érdekében. Bölcsőde intézmény családsegítő szerepének fokozott igényének lehetünk tanúi a mai folyamatosan változó társadalomban.