A Kiskakas gyémánt félkrajcárja című meséről készült gyermekrajzok elemzése - Németh Barbara (2019)
Szakdolgozatom témája meserajz elemzés, melynek alapja a Kiskakas gyémánt félkrajcárja című népmese. A mese igen nagy népszerűségnek örvend a gyermekek között, ezért is találtam megfelelőnek a vizsgálatom elvégzéséhez. A kisgyermekek életében a mesének, mesélésnek és a rajzolásnak nagyon nagy jelentőségük van. Segítségükkel megküzdhetnek problémáikkal, belső szorongásaikkal, vagy éppen különböző élményeiket élhetik meg újra és újra és ez okoz számukra feloldást. A gyermekek a rajzlapon azokat a dolgokat jelenítik meg, amelyek őket érzelmileg megragadják. Éppen ezért is az alapján elemeztem a gyermekrajzokat, hogy a gyermekek a mese melyik szereplőjével azonosultak leginkább, miért éppen ővele, lehetnek e különbségek a kisfiúk és kislányok rajzai között tartalmi szempontból, vagy éppen találkozhatok e egyedi megoldásokkal, motívumokkal is. A vizsgálat elemzése során bizonyos feltevéseim beigazolódtak, mint például, hogy a főhőssel azonosultak a gyermekek főként, de volt, amely viszont hamisnak bizonyult.