A szervezeti elkötelezettség növelésének lehetőségei - Ligeti Anita (2019)
A gazdasági környezet egyre gyorsabb változásának következtében minden eddiginél fontosabbá válik a kreativitás és az innováció, ezért jelentősen megnő a képzett és motivált munkaerő értéke. A belső hajtóerő kulcsa az elkötelezettség, kialakulásának feltétele a magas szintű elégedettség, ami bizonyítottan pozitív hatással van a szervezeti teljesítményre és eredményességre. Szakdolgozatom célja, az elkötelezettség növelési lehetőségeinek feltárása, a kialakulását befolyásoló tényezők vizsgálata alapján. A kutatásomat kérdőíves módszerrel végeztem, mintám meghatározásához, a nem valószínűségi, véletlenszerű mintavételen belül, a hólabda mintavételi módszert alkalmaztam. Kutatási eredményeim alapján elmondható: az, hogy a munkavállaló szervezeti elkötelezettségének kialakulását befolyásoló tényezők közül számára melyek a fontosak, függ a munkakör típusától, a munkavállaló végzettségétől, a nemétől, a családi állapotától és az életkorától is. Emellett kiderült, hogy az erős elköteleződéshez nem elegendő egy vagy két tényező megvalósulása. A legelkötelezettebbeknél minden tényezőnek a közepesnél jobban kellett teljesülnie és többé-kevésbé az elvárt szerinti sorrendben. Levonható a következtetés, hogy kiemelkedően fontos a tényezők magas szintű és egyénre szabott megvalósulása annak érdekében, hogy a munkavállalók elkötelezetté váljanak a szervezet iránt. Tehát az elkötelezettség növelésének megtervezéséhez nagyon fontos a munkavállalók ismerete, kialakítására és megtartására csak az a szervezet képes, amely azt az egész szervezeti működés és az emberi erőforrás menedzsment részévé teszi.