Jánossomorja és környékének néprajza - Buri Franciska (2019)
Szakdolgozatom témája lakóhelyem kultúrájának bemutatása, azon belül annak vizsgálata, hogy a régmúlt idők hagyományai ma mennyire élnek még a város életében. Valaha három különálló község alkotta, melyek 1970-ben egyesültek Jánossomorja néven. 2004-ben váltunk várossá. Jánossomorja hagyományokban gazdag település. Gyakran megfeledkezünk arról, hogy az elődeink által létrehozott kulturális értékeket felkutassuk, ápoljuk, megőrizzük és átörökítsük a következő generációk számára. Ezért tartom fontosnak, hogy szakdolgozatomban megörökítsem lakóhelyem kulturális emlékeit – természetesen a teljesség igénye nélkül. Nem tudom az egészet bemutatni, mert az meghaladná a dolgozatom terjedelmét, de megpróbálok általam fontosnak tartott területet kiemelni. A városban működő civil szervezetek, a Művelődési Ház és az Örökség Kulturális Egyesület munkatársai azon fáradoznak, hogy a helyi szokásokat, értékeket felkutassák, megőrizzék és a fiatalabb generációkkal is megszerettessék. A hagyományok megőrzésében, megismertetésében fontos szerepe van a helyi óvodáknak is.