A mentorálás kiemelkedő szerepe az óvodában - Németh Dóra (2019)
Minden pályakezdő számára szükség van segítségnyújtásra az első évei során. A kezdő óvodapedagógusok számára a mentorprogram nyújt útmutatást a gyakornoki időszak alatt. A pályakezdő megfelelő személyiség fejlődését segíti elő a rengeteg tapasztalattal és nagy szaktudással rendelkező mentorpedagógusa, aki egyfajta mintaként és példaképként is szolgál számára. De vajon a mára tapasztalattal rendelkező, más generációban felnövő mentor milyen módon tud hatást gyakorolni a nála fiatalabb generációban felnövő mentoráltjára? Célom volt bebizonyítani, hogy a mentorprogramnak van helye az óvodai életben, szükséges van a pályakezdő óvodapedagógusoknak a segítségnyújtásukra. Az idősebb generáció bölcseit a kérdőívem alapján a gyakornokok elfogadják, azonosulni tudnak személyiségükkel, és minden téren támaszkodni tudnak rá. Mentorpedagógusok oktatására nagyobb hangsúlyt kell helyezni és több óvodapedagógus számára sugallni ennek kiemelkedő fontosságát.