Környezettudatosság az óvodában - Németh Annamária (2019)
A környezettudatosság napjaink egyik legaktuálisabb témája. Szakdolgozatomat is ezzel kapcsolatosan készítettem el. Egy kutatást végeztem a lakóhelyemen élő óvodás gyermek szüleinek, nagyszüleinek bevonásával. Dolgozatom legfőbb célja választ találni arra, hogy az óvodás gyermek szülei, nagyszülei mennyire élnek környezettudatosan, illetve ezzel milyen példát mutatnak a gyermeknek. A gyermek utánzás útján tanul, ezért fontos, hogy milyen példával járunk elő. Már az óvodás korban el kell kezdeni a megfelelő környezeti nevelést kialakítani, hogy a gyermek tisztelje és szeresse a természetet, hogy óvja környezetét. Napjainkban a szülők és a nagyszülők nem fektetnek elég hangsúlyt a környezettudatosságra, nem beszélgetnek a gyermekkel a környezeti problémákról. Nagyon fontos, hogy minél többet beszélgessünk, hogy minél több tapasztalatot szerezzen a gyermek, hisz ezáltal alakul ki a környezetéhez füződő viszonya. Egy kérdőívet töltettem ki a lakóhelyemen élő óvodás gyermek szüleivel, nagyszüleivel. Összesen 48-an töltötték ki a kérdőívemet. A kérdőívben különböző kérdéseket tettem fel, amelyek kötődnek a környezettudatos életmódhoz, illetve a jelenlegi környezeti helyzethez. A kutatás eredményeképpen elmondható, hogy az óvodás gyermekkel több időt kellene eltölteni, be kéne őket vonni a ház körüli munkákba. A dolgozatom tartalmaz ajánlásokat, melyek ezzel kapcsolatban adnak ötleteket, hogy mit tehetünk azért, hogy jobbá tegyük környezetünket. A gyermekeket a megfelelő irányba kell terelni, hiszen ők a jövő generációja, a jövő reményei.