Kisgyermeket nevelő apák a harmadik évezredben - Győri Noémi (2019)
Az apák családban betöltött szerepe, teendői évszázadokon át jelentősen változtak. A legfontosabb feladat természetesen mindig is a családfenntartás volt, emellett a gyerekek esetleges fegyelmezése, a fiúgyermekek férfivá nevelése, valamint a ház körüli nehéz fizikai munkák elvégzése. Abban az időben az számított jó apának, aki anyagilag biztosította a családot. A gyermek gondozása és nevelése pedig elsősorban az anya feladata volt, később pedig az iskoláé. Azonban ez napjainkra nem ennyire kőbe vésett, hiszen a modern világ sokszínűsége, a női nem egyenjogúvá válása, egyre gyakoribb munkába állása miatt megváltoztak az otthoni feladatok és szerepek, az apa is kiveszi a részét a házimunkából és gyermeknevelésből. Már nem a hagyományos nemi szerepek jelennek meg, nincs nagy különbség a női és férfi feladatok között. Ezek a tényezők mind-mind azt eredményezik, hogy a harmadik évezredbeli apáknak rugalmas partnernek kell lenniük az anyákkal. De vajon mennyire változott meg a szerepük, a mai világban mi az, ami hasonlít az eddigi apaszerepre és mi az, ami változott?