Megújuló energiaforrások az óvodai környezeti nevelésben - Steinerné Czihlár Helga (2019)
Szakdolgozatom témájának kiválasztásánál elsősorban az a cél motivált, hogy olyan ötlettárat, segédanyagot készítsek, ami segítséget adhat óvodapedagógusoknak ahhoz, hogy az óvodai környezeti nevelésen belül hogyan lehet a gyerekeket már nagyon korán bevezetni a megújuló energiaforrások világába. Ez mindenképp jó alapot adhat arra, hogy később az iskolában már ismerősként fognak találkozni a természettudományos oktatás keretében ezekkel a jelenségekkel, valamit a környezettudatos szemlélet kialakításában is segíthet. Az óvodában természetesen nincs szükség arra, hogy tudományosan megmagyarázzuk a gyerekeknek, mi történik az egyes fizikai vagy kémiai tevékenységek során, de mindenképpen hasznos, ha az óvodapedagógus tud válaszolni az esetlegesen felmerülő kérdésekre úgy, hogy azt a gyermek is megértse. Ezért tartottam fontosnak a megújuló energiaforrások közül a nap-, a szél- és a vízenergia rövid áttekintését. A környezeti nevelés pedig egyre fontosabb szerepet kap az óvodai életben mind hazai, mind nemzetközi vonatkozásban. Számos hazai és külföldi szakirodalom foglalkozik ennek a jelentőségével, ezt mutattam be dolgozatom következő fejezetében. Végül pedig egy, az óvodai mindennapi tevékenységekbe beépíthető ötlettárat készítettem, amiből tetszés szerint lehet válogatni alkalomhoz, témához illően. A megvalósítást konkrét leírások, képek segítik.