Paradigmatikus változások a család szerepben - Bertháné Pap Gabriella Terézia (2019)
A hagyományosan működő családmodell átalakulóban van, egyre több működési zavarokkal küszködő családdal találkozhatunk. A szülők egyre túlterheltebbek, nehéz helyt állni a munkahelyen és a családi életben is. Egyre kevesebb idő jut a családban a szeretetteljes, meghitt, nyugodt együttlétre, ennek elszenvedői legtöbbször a gyermekek. Mivel sok időt töltenek az óvodában a kisgyermekek, ezért az óvodával szembeni elvárások is megnövekedtek. Szakdolgozatomban ezekre a kérdésekre kerestem a választ. A kutatáshoz online kérdőívet használtam, amely zárt és nyitott kérdéseket egyaránt tartalmazott. Arra a köveztekeztetésre jutottam a kutatás alapján, hogy a válások száma valóban megnövekedett, de a válaszok alapján az is kiderült, hogy a házasságnak értéke van. Sajnos, beigazolódott az a feltételezésem, hogy nagyon kevés minőségi idő jut a gyerekekre, időhiány és munkahelyi okok miatt. Az óvodával kapcsolatosan a kitöltők a vágyaikat fogalmazták meg: jó lenne, ha az óvoda a vidámság, nyugalom, felüdülés helye lenne, ha az elvárások minimálisak lennének, nem lenne túl sok program, helyette inkább sok játék, ha minden gyerekre jutna külön idő. Olyan gondolatokat fogalmaztak meg, amelyeket nehéz megvalósítani egy 25 fős csoportban, sokkal inkább a család feladata lenne.