Környezeti nevelés-Zöld Bölcsődék - Móriczné Magyar Bettina (2019)
Szakdolgozatomban a mai világ legnagyobb problémáira szeretném felnyitni a gyerekek szemét; mert a környezetszennyezés, a pazarló életmód komoly gondokhoz fog vezetni. Valamint a rohanó világunkban a gyerekeket a szülők nem viszik a természetbe, nem adnak nekik lehetőséget, hogy kapcsolatot alakítsanak ki a természettel. Ezért választottam szakdolgozatom témájának a környezeti nevelést, hogy a gyerekek minél korábbi életkorban tudjanak információkat- és tapasztalatokat szerezni a minket körülvevő világról. Az első részben átfogóan a fenntarthatóságra való nevelés, a környezeti nevelés, az egészséges életmód alapjait mutatom be. Majd a Zöld Óvodák módszertanán keresztül jött létre a Zöld Bölcsődék módszertana. A célom, a fejlesztésem pedig a korábbi módszertanok alapján, saját bölcsődémből, egy átlagos módszertanú bölcsődéből zöld bölcsődét készíteni projekthetekkel. Ezeket a projekteket ősztől tavaszig, minden évszakhoz egy adott hetet választottam, mellyel több információt szerezhetnek a gyerekek az állatokról, a növényekről. A gyerekek élvezték a projektheteket, szívesen részt vettek a foglalkozásokon. Tele vannak kérdésekkel, nagyon fogékonyak mindenre, de ehhez türelmes, jól felkészült pedagógusokra van szükség.