Szülőföldem népi gyermekjátékai, énekes népszokásai - Horváth-Kis Nóra (2019)
A szakdolgozat Petőháza múltjának énekes népszokásainak, népi gyermekjátékainak gyűjteménye. A kutatás célja, hogy a régi népi szokások és gyermekjátékok megismerése kapcsán feltárja a múlt és a jelen népi kultúrájának kapcsolatát; feltérképezze a szülői közösség motivációit a néphagyományőrzéssel kapcsolatban; vizsgálja a helyi művelődési intézmények tevékenységének és a néphagyomány őrzésének összefüggéseit. Az első hipotézissel kapcsolatos kérdőíves kutatás eredménye azt igazolta, hogy nem a néphagyomány őrzése miatt, hanem gyermekük mozgáskészségének, értelmi képességeinek fejlesztése céljából választják a szülők a néptánc oktatást óvodás korban. Az egyéni érdekekből indított foglalkozás azonban a közösség érdekeinek megvalósulását is biztosítja, hiszen a néptánc foglalkozásokon a népi gyermekjátékok megismerésén keresztül zajlik a mozgásfejlesztés. A második és harmadik hipotézis igazolása interjú segítségével történt. A kutatás eredményeként elmondható, hogy a falusi népszokások, gyermekjátékok megismertetésének elsődleges színtere az óvoda. A néphagyományőrzésben és a népi kultúra átadásában óriási részt vállal a helyi Közösségi Ház, mely színes programkínálatával a közösségformálás elsődleges színtere a XXI. században.