A válás hatása a gyermekre - Lakihegyi Luca Virág (2019)
Dolgozatomban egy hosszú folyamatot járok végig, áttekintem a családdal kapcsolatos legfontosabb fogalmakat, a család történeti alakulását, a különböző családmodelleket, kiemelem a legfontosabb problémákat és nehézségeket, amelyeket a válás folyamata okoz a gyermekben, illetve ezek rövid és hosszú távú hatásait is szemléltetem, valamint részletezem a legfontosabb információkat az óvodáskorról, így még jobban megértve ezen életkorú gyermekek jellemző viselkedését. Végül a kutatásom eredményeit mutatom be, amely eredményei alátámasztják a szakirodalmi elemzés folytán leírtakat. Az online kutatásom által, egész Magyarországot átfogó ismereteket kaptunk elvált szülők gyermekeiről. Kilencven óvónő tapasztalata és véleménye lehetővé tette, hogy részletekbe menően megismerjem a gyermekek különböző reakcióit, valamint betekintést nyerjek családi hátterükbe. A válás hatására létrejövő viselkedésformák közül a legjellemzőbb a szeparációs szorongás, az elválástól való félelem. Gyakoriak az önbizalomhiányos érzések, a nyugtalanság és a bizalmatlanság a felnőttekkel szemben. A regresszió különféle képpen jelentkezhet, gyakori a bevizelés, cumizás, „kisbabás” viselkedés. Ezen kívül az óvodapedagógusok jelentős része tapasztalt agresszív, indulatos viselkedést a gyermekeknél.