Tehetségígéretek gondozása a művészeti alternatív program szellemében - Czibók Rolandné (2019)
Az Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel program olyan szeretetteljes, biztonságot adó érzelem gazdag óvodapedagógiát hirdet, melynek középpontjában a gyermek áll és komplex élmények biztosításával segíti fejlődését. Ennek érdekében érzelmi kötődést alakít ki a gyermek és a művészet között. Ebből kifolyólag felhasználja a rajz, ének, mese, vers, dramatikus játék léleknemesítő erejét. A program átfogja az óvodáskorú gyermekek teljes fejlesztő, nevelő munkáját ugyanakkor nagy figyelmet szentel a képességfejlesztésre is. A program az érzelmekre épít, hangsúlyozza a gyermek alkotókészségégét, felismeri a művészeti nevelés rendkívüli hatását. Mindezek mellett a tehetségígéretek gondozását is fontosnak tartja. Segíti a tehetség kibontakozását fejlesztve az erős és gyenge oldal képességeit egyaránt. A dolgozatban bepillantást nyer az olvasó a program fontosabb fejezeteibe és a tehetséggondozó műhelyekbe járó gyermekek szüleihez szóló kutatásba.