Teljesítményértékelés és ösztönzésmenedzsment a közszférában - Lamperthné Péteri Anikó (2019)
Dolgozatom célja a teljesítményértékelési és ösztönzési elméletek megismerése, majd gyakorlati alkalmazásának vizsgálata volt. Ezért először a szakirodalom feldolgozását kezdtem el, mely során meghatároztam, mi is a teljesítményértékelés és az ösztönzésmenedzsment fogalma. Arra kerestem a választ, hogy hogyan működik a valóságban ez a rendszer. A fogalmak tisztázása után több oldalról is bemutattam az emberi erőforrás menedzsment két fontos elemét és azt, hogy ezek a tényezők milyen szerepet játszanak a szervezet működésében. Célom az volt, hogy bemutassam a közszféra teljesítményértékelési és ösztönzési rendszerére ható fő tényezőket, ismertessem a jelenleg meglévő problémákat és keressem a választ a lehetséges változtatásokra, valamint vizsgáljam a rendszerek előnyeit és hátrányait. A már meglévő információk és ismert eredmények megkeresésével és azok feldolgozásával kezdtem dolgozatomat. A dolgozat elkészítéséhez a Balatonfüredi Tankerületi Központ gyakorlatát használtam fel, ahol kormánytisztviselőként dolgozom. A jelenleg – a közigazgatásban – alkalmazásban álló teljesítményértékelési és ösztönzési rendszerek bemutatását egy általános szekunder kutatás keretében vezettem végig. Ennek részét képezte a történeti áttekintés, a kialakulás folyamata, az érvényben lévő szabályozások, valamint a jelenlegi helyzet. Az itt megkapott eredmények tükrében primer kutatást végeztem a Tankerület alkalmazottai és vezetői körében kérdőív, valamit mélyinterjú formájában, melyet a szervezet rövid bemutatása előzött meg. A kérdőív és a mélyinterjú kiértékelése után a kutatások eredményeként javaslatot tettem a jelenleg érvényben lévő rendszer javítása érdekében.