A PEDAGÓGUS SZEREPE ÉS FELELŐSSÉGE A ZENEI NEVELÉSBEN A zenei nevelés jótékony, fejlesztő hatása kisgyermekkorban - Varga Enikő (2019)
Diplomamunkámban általában a zene jelenlétének fontosságára az életünkben, szűkebben pedig a zene fejlesztő, személyiségformáló szerepére keresem a választ különböző kutatások, szakirodalmak alapján. A téma átfogó elemzésének érdekében kitérek a különböző területekre, melyek foglalkoznak a zene fontosságával, megközelítem több oldalról, így például pszichológiai, szervi, gyakorlati oldalról is. Érinteni fogom a muzikalitás fogalmát és történetét, hiszen a téma szempontjából ez is nagyon fontos, mert a zene szeretete mellett a muzikalitás megszerzésére elengedhetetlen szükség van a pedagógiában, a zene, hangszerek és a pedagógia szoros kapcsolatának létrejöttére. Bemutatom, hogy a zene milyen játékos, rejtett formában tudja segíteni a gyermekek személyiségének fejlődését és közben a mozgásuk fejlődésére is jótékony hatással lehet. In this thesis I shall examine the importance of the presence of music in our life, and more specifically the personality-shaping role of music based on various researches and literature. For a comprehensive analysis of the subject it is important to discuss the different areas that deal with the importance of music. In order to make a clear analysis of the topic I shall approach it from several sides, such as the psychological, organical, and practical side. I will present the concept and history of music and musicality, as this is very important from the point of view of the subject. In addition to the love of music, it is essential to aquire musicality in pedagogy. and the connection between music, musical instruments and pedagogy. In addition to all these studies, I will present how playful, hidden music can help to develop the personality of a child, and can also have a beneficial effect of the development of a child’s movement.