A tanítók és az óvodapedagógusok úszással kapcsolatos ismereteinek és attitűdjének vizsgálata - Rasek Andrea (2019)
A szakdolgozatom célja, hogy úszásoktatóként megismerjem a különböző életkorú gyermekekkel foglalkozó pedagógusok véleményét az úszásoktatásról. A dolgozat elkészítéséhez foglalkoztam az úszás történetével, az úszás emberi szervezetre gyakorolt hatásaival, szemléltettem az úszás jelentőségét a személyiségfejlődésre a babaúszástól az óvodás korig. Kifejtettem az úszásoktatás eszközrendszerét, az oktató személyiségét, pedagógiai felkészültségét és a játék szerepét az úszásoktatásban. Kutatásomban az úszáshoz való hozzáállás felmérése volt a célom, mely által nagyobb rálátást nyerhetek az óvodapedagógusok és a tanítók szemléletéről, attitűdjeiről az úszással, az úszásoktatással kapcsolatban. Kutatásomhoz a kérdőíves kutatási módszert alkalmaztam. Kérdőívem kitöltésére a Pápán dolgozó tanítókat és óvodapedagógusokat kértem fel. Szakdolgozatomban az úszás szakirodalmi áttekintése megerősített abban, hogy az úszásoktatás az egészségnevelés egyik alapvető színtere, mely hatást gyakorol a gyermek értelmi képességeire, mozgásfejlődésére, személyiségfejlődésére. A tanítók és az óvodapedagógusok az úszás jelentőségét fontosnak tartják, széleskörű ismeretekkel rendelkeznek a hatékony úszásoktatás feltételeiről, motivációjáról, az oktató személyiségéről. Bízom benne, hogy a felnövekvő nemzedék a pedagógusok értékközvetítő szerepének köszönhetően kiemelt jelentőséget tulajdonít az egészséges életmódnak, a mozgás szerepének, az úszásnak.