Das Kind und die Fremdsprache - Gráfik Eszter (2019)
Szakdolgozatomban a gyermekek idegen-, illetve másodnyelv elsajátításának a kérdéseivel foglalkozom. Témaválasztásomat és a vizsgálandó családok körét meghatározta személyes életutam és élethelyzetem azokban az országokban, ahol éltem, dolgoztam és ilyen tárgyú tapasztalatokat szereztem. A kérdés elemzéséhez különböző nyelvi hátterű és eltérő foglalkozású, valamint összetételű családok körében végeztem kérdőíves adatgyűjtést a következő országokban: Ausztria, Magyarország, Olaszország, Szerbia. A kapott adatokat személyes interjúk során bővítettem és pontosítottam. Mind az anya-, idegen-, és másodnyelv meghatározásában, mind a nyelvelsajátítási utak, a környezet, továbbá az adott helyi iskolarendszer szerepének taglalásánál figyelembe vettem a szakirodalom vonatkozó megállapításait is. Azt is vizsgáltam, hogy az utóbbi tényezők milyen hatással voltak a gyermekek identitásának alakulásában. Az elemzést elvégezve törekedtem megfogalmazni azokat a tapasztalatokat és ajánlásokat, amelyek egyrészt a privát stratégiákban, másrészt az óvodapedagógiai, iskolai praxisban alkalmazhatók.