A támogató környezet hatása a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermek fejlődésére - Fábián Lívia (2019)
Szakdolgozatomban egy általános iskolás beilleszkedési tanulási magatartási nehézséggel küzdő fiúgyermek fejlődését vizsgáltam meg. Munkám elméleti részében szólok a tanulási nehézségek okairól, tüneteiről, a Pedagógiai Szakszolgálat vizsgálatáról, a fejlesztőpedagógus munkáját, a fejlesztések tartalmát, illetve a szorosan kapcsolódó törvényi szabályozásokat, rendeleteket mutatom be. Vizsgálatomban áttekintést adok a gyermek anamnesztikus életéről, fejlesztéséről, osztályfőnöke, édesanyja által és megfigyeléseimből mutatom be a fiú fejlődését. Vizsgálatom célja az volt, hogy feltárjam, a gyermek tanulásában-viselkedésében fejlődésnek indul-e a kellően segítő, támogató családi légkörben és megértő pedagógusi attitűd mellett elfogadó osztályközösségben. Vizsgálatom elvégzéséhez többféle módszert választottam: interjú és célzott beszélgetések az anyával, a gyermekkel, célzott beszélgetések és becslő skála az osztályfőnökkel, illetve különböző helyzetekben történő megfigyelések a gyermekről. Hipotéziseim beigazolódtak. A gyermekről összegyűjtött különböző információk feldolgozása alapján azokat a következtetéseket vonhattam le, hogy a kellően segítő, támogató családi légkörben és megértő pedagógusi attitűd mellett elfogadó osztályközösségben, a gyermek tanulásában-viselkedésében fejlődésnek indult.