Régmúlt idők játékai Téten, és a Téti Kisfaludy Károly Óvodában - Limpakter Istvánné (2019)
Milyen lehetőségeink vannak Téten és a Téti Kisfaludy Károly Óvodában arra, hogy a gyermekeket megismertessük a régi játékszerekkel és azokon keresztül a saját múltjukkal? Hogyan, miképpen hatnak a mai gyerekekre a régi játékszerek? A szakirodalmi áttekintésben bemutattam a játék szerepét a gyermekek személyiségfejlődésében, és világmegismerő tevékenységében, majd elemeztem a kultúrába való „belenövés”folyamatát. A Győri Lemezárugyár története, és a játékgyárból származó gyermekkori játékaim bemutatásán túl empirikus vizsgálatot végeztem, melynek több pillére volt. Interjút készítettem a téti óvoda óvodapedagógusaival, hogy feltárjam a régi játékok nevelési szerepével kapcsolatos attitűdjeiket. Fókuszcsoportos interjú keretein belül beszélgettem a Cica csoportba járó gyermekek nagymamáival, hogy megismerjem a nagyszülő-gyermek kapcsolat hagyomány- és kultúraátörökítő szerepét. Interjút készítettem a téti Helytörténeti Múzeum régi játékgyűjteményének alapítójával. A Cica csoport tagjaival meglátogattuk a gyűjteményt és kipróbáltuk a játékokat. A gyerekek tapasztalatait megfigyelés útján rögzítettem. Vizsgálataim eredményeit összegezve megállapíthatom, hogy a régi játékok még ma is lekötik a gyermekek figyelmét, szívesen játszanak velük, érdeklődnek irántuk. A régi játékokkal való találkozás segített, hogy megismerjék a saját múltjukat, és hogy kialakuljon bennük a múlt tiszteletének és a hagyományok ápolásának igénye.