Az anya-gyermek kapcsolat kialakulását elősegítő baba-mama foglalkozások - Fazekas Andrea (2019)
A szakdolgozatom témájául az anya - gyermek kapcsolat kialakulását és az ezt elősegítő különböző baba- mama foglalkozásokat választottam. A kismamáknak rengetek választási lehetőségük van, hogyha gyermekükkel csoportos foglalkozásokra szeretnének járni. Szinte minden városban tartanak már baba- mama úszást, babamasszázst, tornát, idegen nyelvű, illetve zenés foglalkozásokat. Egytől - egyig nagyon jó hatással vannak a csecsemő, kisgyermek testi, lelki, szellemi fejlődésére. Elősegítik a korai anya-gyermek kapcsolat kialakulását, az érzelmi kötődést, valamint megkönnyítik a későbbiekben a társadalomban való beilleszkedést. A szakdolgozatom első fejezetében az anya-gyermek kapcsolat kialakulására fogok jobban kitérni. A különböző állomásokról és fejlődésekről. Fontosnak tartom, hogy szót ejtsek a méhen belüli, illetve születés utáni időszakról, a szülői szerep betöltéséről, az összeszokás menetéről. Továbbá, hogy milyen nagy szüksége van a gyermekeknek a szeretetre, a szeretetteljes érintésre és az együtt töltött minőségi időre, ezen kívül a nevetésre, mosolyra és a játékra. Végül, hogy milyen stádiumokon mennek keresztül, mire kiteljesülnek a gyermekek játszási szokásaik. Ezt követően az anya-gyermek kapcsolat zavarairól, problémáiról szeretnék beszélni. Minek a következtében alakulhat ki a kisgyermekeknél hospitalizmus és érzelmi elhanyagoltság? Milyen összefüggés rejlik meg a csecsemő elutasítása és a túlzott anyai aggodalmaskodás között? Különböző fejlesztő foglalkozásokat mutatok be: Ringató, Bodza Tanoda, babamasszázs, baba-mama torna, babaúszás és baba-mama jóga. Végül az utolsó fejezetben a kutatás menetéről, módszereiről, mintájáról és az eredményekről lesz szó.