Gyermekkori belgyógyászati betegségek gyógyúszása - Ártner Zsófia Eszter (2019)
Szakdolgozat a gyermekkorban is előforduló belgyógyászati betegségek, azon belül a veleszületett- és szerzett szívbetegségek, a cukorbetegség, az asztma és az elhízás gyógyúszásáról. A betegségek bemutatása laikusként is érthető leírást ad az egyes kórképekről. A betegségek kialakulása, megjelenési formája, tünetei, a kezelési módszerek tájékoztatásul szolgálnak a gyógyúszás foglalkozások vezetőinek. A vízben megvalósuló fizikai, mechanikai törvényszerűségek leírása a gyógyúszás szempontjából legfontosabbakat említi. A víz tulajdonságaival összefüggő élettani hatások a gyógyúszás szempontjából különösen fontosak, hiszen a legtöbb gyakorlatot pont e hatásokra építve tervezzük. Az edzésmódszerek gyógyúszás szemléletű adaptálása a betegség szempontjából lényeges elemeket tartalmazza, kihangsúlyozva, melyek azok a jelek, mikor óra közben változtatni kell az eredeti terven. A gyakorlatgyűjteményben felsorolt gyakorlatok mindegyike a gyermek állapotában bekövetkező javulást tűzi ki célul. A gyűjteményben található gyakorlatok szabadon variálhatók más eszközökkel, az eszköz vízzel szembeni ellenállásától függően kicsit könnyebbé vagy éppen nehezebbé tehetőek a feladatok.