Az anyanyelvi fejlődés-fejlesztés folyamata, módszerei óvodáskorban - Horváth Ágnes Zsuzsanna (2019)
A szakdolgozat célja az anyanyelvi fejlődés folyamatának bemutatása, az anyanyelvi fejlettséget befolyásoló tényezők feltárása, valamint az anyanyelvi fejlesztés lehetőségeinek ismertetése óvodáskorban. A dolgozat első részében részletesen bemutattam az anyanyelv-elsajátítás elméleti modelljeit és szakaszait 0-6 éves kor között. Elemeztem a beszédészlelési, beszédmegértési és beszédprodukció fejlődési folyamatát, majd körüljártam a beszédfejlődést befolyásoló tényezőket. A szakdolgozat fő célkitűzése egy vegyes életkorú óvodai csoport anyanyelvi fejlettségi szintjének felmérése volt, annak vizsgálata, hogy az életkor és a nem miként befolyásolja az óvodás gyermekek anyanyelvi fejlettségét A vizsgálat módszere a gyermekek egyéni felmérése volt anyanyelvi tesztekkel. A felmérés eredményeként azt a következtetést vontam le, hogy a nemek tekintetében a vizsgált óvodai csoportban nem mutatható ki jelentős különbség, sem a fiúk, sem a lányok irányába az anyanyelvi fejlettségük tekintetében. Az életkorral kapcsolatban pedig az látható, hogy az anyanyelvi fejlettség nem minden részterületen ér el magasabb szintet az életkor előrehaladtával, viszont a gyermekek közötti egyéni különbségek felfedezhetőek. A dolgozat végén tanulságként vontam le, hogy óvodáskorban minden gyermeknek szüksége van anyanyelvi fejlesztésre játékos formában, ezeket az anyanyelvi fejlesztő játékokat részletesen ismertettem.