Tanuljunk tanulni! – Szakgimnáziumi tanulók tanulási sajátosságainak vizsgálata - Salamonné Szalay Andrea Anna (2019)
A szakdolgozat 15-16 éves szakgimnáziumi tanulók tanulási sajátosságait vizsgálja önálló tanulásuk során kérdőíves felmérés módszerével. Célja, hogy feltárja és megismertesse a tanulók tanulási szokásait, stratégiáit, bemutassa a felkészülési formákat, vizsgálja a tanulási sajátosságokban tetten érhető életkori sajátosságokat továbbá az önismereti, motivációs és tanulásmódszertani technikák megismerésére irányuló igényt. A szakirodalmi áttekintő után, hipotézisek mentén a kérdőív összeállítása és kitöltése után az adatok rögzítését, összevetését és ábrázolását követően a dolgozat bemutatja a vizsgálat eredményeit. A kutatás felhívja a figyelmet a helyes tanulási szokások kialakítására, a deficitekre, nagy hangsúlyt fekteteve az önálló tanulási tevékenységre, ugyanis a szokások befolyásolják a teljesítményt és a személyiség kibontakozását. Fókuszba helyezi az értelemgazdag tanulást, vizsgálja a tanulók egyéni módszeregyütteseit, a stratégiai dominanciát. Az életkori sajátosságok tükrében felhívja a figyelmet az önálló tanulás fejlesztésére, ami hatékonyabb tanulást eredményez, hiszen a vizsgált korosztály szokásrendszere megkérdőjelezi az eredményes tanulást. A tanulási képesség folyamatos fejlesztése meghatározó a tanulási-tanítási folyamatban, a vizsgált tanulók válaszai szerint is lényeges a középiskolában az együttműködést és magát a tanulást is megtanítani. A kutatás rávilágít arra, hogy szükség és igény is van középiskolában a tanulás tanulására. Megtanulni tanulni, dolgozni és másokkal együtt dolgozni aktivitást, cselekvést igénylő feladat, mely tanulói tevékenység nélkül megvalósíthatatlan. A tanulásmódszertani képzés hozzájárul ahhoz, hogy a fiatal felnőtté válva élethosszig alkalmassá váljon az önfejlesztésre és a tanulásra.