Mozgásos tevékenység a bölcsődei nevelésben - Szabóné Baranyai Melinda (2019)
Dolgozatom középpontjában a mozgás áll. 11 éve dolgozom bölcsődében, mint kisgyermeknevelő. Az elmúlt évek alatt volt lehetőségem megfigyelni, hogy a mozgás milyen sokoldalúan tud megjelenni a kisgyermekek életében. Mindennapi tevékenységük során hogyan változik napról napra és válik mozgatórugójukká. Kérdőíves kutatásom értékelésekor beigazolódást nyertek hipotéziseim. A szülők is nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy gyermekük mozgásigénye napi szinten kielégítésre kerüljön. Az ő véleményük is az, hogy a mozgás nem egy önállóan létező cselekvés. Hatással van az értelmi és beszédfejlődésre, valamint a szocializációs kapcsolatokra. A mozgásfejlődés egy kódolt, jól programozott rendszer, amely mindig azokat a sejteket mozgósítja, amelyek a gyermeket a fejlődés következő szintjére emeli. A gyermekek életét a játék tölti ki. Kisgyermeknevelőként elsődleges feladatomnak érzem, hogy játék tevékenység közben biztosítani tudjam a lehetőséget a mozgásigény kielégítésre. A bölcsődei korosztály számára a mozgás öröm, és ha ez a szabadban teljesül, az csak még inkább a javukat szolgálja.