A korai fejlesztés jelentősége kisgyermekkorban - Harmath Petra (2019)
Minden felnőtt pár életében eljön, azaz időszak, amikor kisbabára vágynak. A fogantatás pillanatától minden szülő számára az a legfontosabb, hogy gyermeke egészségesen jöjjön a világra. Sajnos esetenként előfordulhatnak problémák, amire a szülő nincs felkészülve, lelkileg is nagyon megterhelő számukra elfogadni, hogy az ő gyermekük, akire annyit vártak, más, mint a többi.Minden gyermek különleges emberi lény, aki egyéni módon növekszik és fejlődik. A fejlődés üteme fokozatosan változik, így természetesen vannak aktívabb időszakok, hirtelen fejlődési ugrópontok és előfordul, hogy stagnál a fejlődés. Gyermekenként változó, tehát van, aki később éri el a fejlődés egyes mérföldköveit, mint a társai, viszont vannak fejlődési csomópontok, melyeknek bizonyos határokon belül meg kell jelenniük, és a fokozatosságra épülő fejlődési szakaszokon keresztül kell menni. Ahhoz, hogy az ilyen gyermek képességeit a legjobban kibontakoztathassuk, felzárkóztathassuk kortársaihoz, hatékony segítségre szorul. A legfőbb probléma az, hogy amíg a fogyatékos gyermek eljut odáig, hogy megkapja a számára megfelelő fejlesztést, addig a tájékozatlanság miatt az állapota rosszabbodhat, nehezebben indul meg a fejlődése. Ez a rendszer csak akkor működhet megfelelően és akkor biztosíthat a gyermekek számára kellő odafigyelést és segítséget, ha a szakemberek megtalálják a közös utat, amely elkíséri a szülőt és sérült gyermekét a probléma felismeréséig, illetve a fejlesztési időszakban. Nem csak a gyermek számára fontos hogy a rendszer jól együttműködő legyen, hogy precíz, személyének és fogyatékosságának megfelelő kezelést nyújtson, hanem a szülő számára is elengedhetetlen a támogatás. Beteg gyermeket nevelni nehéz feladat, de ha a rendszer kellően együttműködik, és megfelelő módon tájékoztatja a szülőt, az megnyugvást jelenthet számára, és érezheti, hogy nincs egyedül ebben a helyzetben gyermekével. Ahhoz, hogy ez az együttműködés létre jöjjön az ágazatok között, ki kell alakítani azokat az utakat, kapcsolattartási lehetőségeket, amik még jelen pillanatban ebben a hálóban üresen állnak. Nagyon fontos lenne, hogy a különböző területen dolgozó szakemberek megtalálják azokat a lehetőségeket, ami egyszerűsíti a szülőknek a hozzájutást az ellátásokhoz.