Az úszás kisgyermekkorban - Szedlák Fanni (2019)
Szakdolgozatom témájának a gyermekkori úszást választottam, ugyanis nagyon közel áll hozzám ez a sport. Szakirodalmi részében kitérek az egészséges életmódra nevelés és a testmozgás fontosságára, ismertetem a négy úszásnemet, az úszás szabályait. Bővebben írok az úszás egészségügyi szerepéről, szervezetre kifejtett jótékony hatásairól, személyiségformáló erejéről, valamint az úszás során alkalmazható oktatási eszközökről. Szakirodalmi rész végén ismertetem a motoros képességeket, ugyanis kutatásként egy motoros képessségfelmérő tesztet végeztettem el óvodás gyerkekkel kétszeri alkalommal. Kutatásomban kielemzem azt, hogy milyen fejlődés figyeltem meg azok a gyerekek között, akik rendszeresen járnak úszás oktatásra, milyen előnyeik származnak ezeknek a gyerekeknek ebből a sportból, és miért könnyebb végrehajtaniuk egy-egy feladatot, mint azoknak a társaiknak akik nem járnak úszni. A kutatás végére mindegyik hipotézisem bebizonyosodott, melyeket részletesebben kifejtek az összegzésben.