Gyermeknyelvi beszédfejlődés Mosonmagyaróvár bölcsődéiben - Szeitz Róbertné (2019)
Szakdolgozatomban a gyermeknyelvi beszédfejlődést mutattam be. A magzati kortól kezdve a kisgyermekkorig ismertettem a beszédfejlődés szakaszait. Kitértem a mese fejlesztő hatására valamint arra, hogy a szülők milyen módon tudják még segíteni, fejleszteni gyermekük beszédfejlődését. A gyermeknyelvi szavak létrejöttét, kialakulását saját gyermekeim példáján keresztül mutattam be. Bölcsődei megfigyeléseim és kisgyermekes szülők interjúi által utánajártam, hogy igazak-e azon feltevéseim, hogy a fiúknál más a beszédfejlődés üteme mint a lányoknál, hogy a környezet, az iskolázottság, az anya-gyerek kapcsolat mind-mind hatással van a beszédfejlődésre. Arra is próbáltam választ találni, hogy az intézményes nevelésnek van-e jótékony hatása a beszéd fejlődésére. Három bölcsőde egy-egy csoportjában beszélgettem erről kisgyermeknevelőkkel. Interjút készítettem még szülőkkel, akik közt volt ikerpár édesanyja, nagycsaládban és csonka családban nevelkedő gyermek illetve egy roma gyermek édesanyja. Ezeket a szülői interjúkat összevetettem a kisgyermeknevelőkkel való beszélgetéssel. Végezetül ennek eredményét egy táblázatban is szemléltettem. Kutatásom összefoglalásában pedig leírtam, hogy hipotéziseim mennyire igazolódtak be a fentiek alapján.