AZ ÓVODAKEZDÉS NEHÉZSÉGEI, MEGOLDÁSAI PEDAGÓGUSI ÉS SZÜLŐI SZEMMEL - HORVÁTNÉ SZEGH ZSÓFIA (2019)
Minden kezdet nehéz. Az óvodáztatás és óvodakezdés, mint hazai mint külföldi viszonylatban sok változáson esett át. A kezdeti szigorú szabályok szerinti „kisiskolákat” felváltották a kornak megfelelő gyermeknevelő helyek, intézmények. Az úttörők nehéz feladatokat megvalósítva igyekeztek minden korban megfelelő és igényes nevelést biztosítani. Így van ez a mai napon is. A legfontosabb szempont most is a gyermekek életkori sajátosságait figyelembe vevő minőségi nevelés biztosítása. A sikeres óvodakezdés megvalósítása a szülők és pedagógusok számára egyaránt nagy felkészültséget kívánó feladat. Magát az óvodakezdés eseményeit máshogy látja egy szülő és egy pedagógus. Épp ezért a szülőknek és a pedagógusoknak együtt kell működni, minden problémát közösen kell megoldani. A pedagógusnak és szülőnek partnernek kell lenniük, hiszen a gyermek fejlődése ezt kívánja meg. A pedagógusoknak sokféle elvárásnak kell megfelelni, ahhoz a feladatukat szakszerűen, biztonsággal tudják ellátni. Ez azért is fontos mivel a szülők már nem az intézményt, hanem óvodapedagógust választanak, mikor gyermekük óvodába készül. Ezért az óvodapedagógusi hivatás nagy felkészültséget és szakmai elhivatottságot kíván.