Gyermekvédelem az óvodában - Hocza Barbara (2019)
Szakdolgozatom témája a gyermekvédelem az óvodában. Óvodai munkám során meglepődve tapasztaltam, hogy hány gyermeket érint a veszélyeztetettség. Azonban felvetődik annak a kérdése, hogy az óvodapedagógusok megfelelő ismerettel rendelkeznek- e azzal kapcsolatban, hogy ők a gyermekvédelmi rendszer szereplői, valamit az ezzel kapcsolatos kötelezettségeikkel, felelősségükkel. Szakdolgozatom során ezt kutatom, erre keresem a választ. Dolgozatomban ismertetem a gyermekvédelem fogalmának meghatározásait, sajátosságait. Majd a Gyermekvédelmi törvényünket mutatom be néhány gondolatban. A törvény egy részének áttekintése után a Gyermekvédelmi észlelő- és jelzőrendszert mutatom be. Kutatásom célja, hogy felmérjem a gyermekvédelem fontosságát, megvalósulásának mértékét az óvodákban. Valamint az óvodapedagógusok gyermekvédelmi ismereteit kívánom feltárni. Kutatásom során kérdőíves módszert alkalmaztam, illetve egy interjút is készítettem. Kutatásom sikeresnek bizonyult, hiszen kérdéseimre választ kaptam, hipotéziseim beigazolódtak, továbbá kiderült, hogy a gyermekek védelme elsődleges az óvodákban.