A gyermekek meserajzaiban megjelenő motívumok és azonosulások nemek szerinti komplex vizsgálata - Horváth Barbara (2019)
A szakdolgozat célja az óvodáskorú gyermekek meserajzaiban megjelenő nemi különbségek vizsgálata. A dolgozat kitér a gyermeki képzelet és gondolkodás alapvető sajátosságaira, a népmesék eredetére és a mese szerepére a gyermek életében, valamint a rajzfejlődés különböző szakaszaira, azok sajátosságaira és a gyermekrajzokban megjelenő leggyakoribb szimbólumokra. A kutatás elsősorban arra irányul, hogy feltárja a gyermekek meserajzaiban fellelhető alapvető különbségeket, melyek a gyermekek neméhez kapcsolhatók. Megvizsgálja, hogy egy adott mese meghallgatása után elkészült meserajzokon mely motívumok, milyen gyakorisággal jelennek meg a fiú- és a lánygyermekek rajzaiban. Feltárja a gyermekek kedvenc és leginkább elutasított mesei karaktereit, valamint betekintést nyújt a gyermekek által választott azonosulási mintákba. Vizsgálja a mesei konfliktushelyzet és a leggyakrabban ábrázolt mesei jelenetek előfordulását. A szakdolgozat hasznos lehet azok számára, akik érdeklődnek a gyermekrajzokban megjelenő motívumok, nemi különbségek, valamint a rajz és a mese kapcsolata iránt.