Pakod szakrális emlékei és pedagógia - Némethné Horváth Erika (2019)
Szakdolgozatom témája, Pakod község szakrális emlékeinek felkutatása, bemutatása. Legnagyobb jelentőségű a katolikus templom, ami a 18. századból maradt fenn. Felépítése, berendezése, díszítése a korra jellemző barokk stílust mutat. Részletes elemzéssel mutatom be a pakodi templom történetét a fellelhető legrégebbi írások nyomán. Ezek alapján kirajzolódik egy szomorú és örömteli kis falu templomának története, amely háromszor épült fel romjaiból. Bemutatom ennek a templomnak a művészeti értékeit: a főoltárt, a szószéket, a szobrokat, a képeket, a harangokat, a zászlókat. A faluban fellelhető további szakrális értékeket is bemutatásra kerülnek írásomban: mint az út menti szobrok, fakeresztek és a ravatalozó. Kitérek ezek rövid történetére is. Rajzelemzésem során bemutatom, hogy miként jelenik meg a templom a gyerekek gondolat világában. Óvodás korban már határozott elképzelésük van a templomról. Az ősi képek és az ősi szimbólumok tudat alatt léteznek, és rajzaikon meg is jelennek. Nagyon sok új ismeretre tettem szert kutatásaim által. Könyvtár és levéltár látogatásom során tudományos adatokkal alapoztam meg szakdolgozatomat.