A rekreációs sportolás színtereinek bemutatása és vizsgálata Fertőszentmiklóson - Kassai Csenge (2019)
Szakdolgozatom célja lakóhelyemen, Fertőszentmiklóson a helyi sportegyesületek, csoportok, mozgással kapcsolatos szakkörök és lehetőségek feltérképezése, megismerése; valamint adatok gyűjtése és egy kézzel fogható összegzés készítése volt. Munkám első felében bemutattam a rekreáció fogalmát, célját és felosztását. A teljesség igénye nélkül ugyan, de tisztáztam a sportolás és a rekreáció közötti lényeges különbségeket, valamint ismertettem az életmód, a szabadidő és a rekreáció fogalomkörét. Az elméleti alapok után bemutattam Fertőszentmiklós város rövid történetét, majd pedig a kutatás következett.Kutatásom első részében 5 hipotézist állítottam fel, majd részletesen megvizsgáltam és szemléltettem az oktatóktól/edzőktől begyűjtött kérdőívek alapján a városban működő sportegyesületeket és sportolási lehetőségeket, adatokat gyűjtöttem, majd bizonyítottam az első két hipotézisemet.Kutatásom második felében a szülőktől begyűjtött kérdőívek alapján vizsgáltam a sport tevékenységet űző gyermekek nembeli, életkori és lakhelyi arányait, valamit sportolási szokásait; végezetül a szülők véleményét kérdeztem, zárásképpen a szülők tájékozottságát mértem fel a témában. A kutatás során három hipotézisem teljesen, kettő pedig részben igazolódott be. A kutatás során papír alapú kérdőíves módszert alkalmaztam, nyílt és zárt végű kérdéseket használtam, összesen 125 kérdőív került kiosztásra. Bebizonyosodott számomra, hogy a városban a gyermekek és a felnőttek is változatos sport lehetőségek közül választhatnak életkoruknak, képességeiknek és érdeklődésüknek megfelelően, csecsemőkortól nyugdíjas korig minden életkori szakaszban; valamint legalább 4 olyan sportegyesületet ismertem meg, ahol a résztvevők gyermekként csatlakozhatnak az egyesülethez és egészen felnőtt korukig aktív, később korlátlan ideig, pedig részben aktív tagok lehetnek. Az is bizonyossá vált számomra, hogy a Fertőszentmiklóson zajló sportélet nem csak a helyi lakosok körében népszerű, hanem a környező településekről is érkeznek sportolni vágyó felnőttek és gyermekek egyaránt városunkba.