Fenntarthatóság fontossága a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola és Óvodában - Nyeső-Pethő Fruzsina (2019)
Az Erdei Iskolák, Óvodák tökéletes színterét jelentik a környezeti, természeti nevelésnek. Szakdolgozatomban a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola és Óvodát választottam, ahol a gyerekek tartalmas programokkal, játékos formában sajátíthatják el a mindenki számára fontos ismereteket, tevékenységeket meseszép környezetben, szakemberektől. Szakdolgozatom célja az volt, hogy felmérjem a megnyitás óta miként változott a látogatottság igénye. Milyen újítások valósultak meg az elmúlt években.Fenntarthatóság szempontjából miket tartanak fontosnak. Ezekre a kérdésekre egy kutatómunkával, személyes interjúkészítéssel kaptam választ, amit az Erdészeti Erdei Iskola vezetőjével, Povics Noémivel készítettem. Nagyon segítőkész, szakmailag hihetetlen tájékozott személyt ismertem meg, aki sok új információval bővítette a tudásomat. Az Erdészeti Erdei Iskola programkínálatában szerepel egy 4 km-es mamutfenyő túraút illetve egy 2 km-es törpefenyő sétaút. Újításként arra gondoltam, hogy a fenntarthatóság jegyében egy ökoláb túraútvonalat is ki lehetne alakítani a későbbiekben, mely túraútvonal során a gyermekek megismerkednének a környezet, természetvédelem fontosságával. Elsajátíthatják a viselkedési normákat, felfedezhetnék a fenntarthatóság fontosságát és aktualitását anélkül, hogy azt észrevennék.