A kezdő pedagógus nehézségei és a mentorálás szerepe - Petróné Albert Anna (2019)
Minden kezdet nehéz. Nincs olyan hivatás, szakma a világon ahol egy kezdő ne szembesülne a kezdeti nehézségekkel. Új környezet, új kollégák, új próbatételek. Ez százszorta igaz a pedagógusi hivatásra is. Mi felelünk a gyermekekért. Mi vagyunk számukra a szülők mellett a legfontosabbak, akikben megbízhatnak, akikre felnézhetnek. Hogy milyen felnőtté válnak, azon is múlik, hogy mi milyen utat mutatunk nekik, amíg ránk vannak bízva. A felelősség nagy, az elvárások egyre nőnek, a pedagógusoknak számtalan kihívással kell szembe nézniük. Azonban, ha kitartóak vagyunk, nem adjuk fel az első kudarcnál, a világ talán egyik legszebb hivatásának szentelhetjük magunkat. Segítségükre vannak a mentorok, akik végigkísérik a gyakornokok első két évét, hogy minél sikeresebbek legyenek a választott hivatásukban. Azonban ehhez elengedhetetlen az együttműködés. Szakdolgozatomban a pedagógusok kezdeti nehézségei után kutattam, ami talán az én hivatásomat is megkönnyíti majd.