A lovaglás jótékony hatásai az óvodáskorú gyermekek fejlődésére - Czanekné Tanka Anna (2019)
Ebben a modern, digitalizált világban nagyon sok időt töltenek a gyermekek már egészen kiskoruktól kezdve a televízió, számítógép előtt görnyedve, ami mind az aktivitásukat csökkenti, mind rossz testtartás kialakulásához, képességek fejletlenségéhez vezet. A kor diktálta tempó, a rohanó világ, a természet visszaszorulása egyre kevesebb lehetőséget nyújt a gyermekek számára mind időben, mind térben a különböző mozgások gyakorlására, mely alapvetően és nélkülözhetetlenül szükséges harmónikus testi-lelki fejlődésükhöz. Szakdolgozatom első felében a ló fejlődéstörténeti kialakulását, évszázadokon át alakuló kapcsolatát az emberrel, hasznosítását s napjainkban betöltött szerepét szeretném bemutatni. Valamint az óvodáskorú gyermekek testi képességeinek fejlődését, alakulását magával a lóval, mint élőlénnyel való ismerkedést, kapcsolatot, ennek jótékony hatásait a fizikális, mentális területekre. Kutatásom célja bemutatni, hogy a kiskorban megkezdett, rendszeres lovaglás azontúl, hogy mozgásforma lévén természetes velejárójaként erősíti a gyermekek fizikai képességeit, támogatja izomfejlődésüket, erőnlétükre pozitív hatással van, számos más területre is kihat. Érinti a gyermekek szociális, emocionális, kommunikációs, kognitív képességeit, befolyásolja magatartásukat. S hogy ez a megannyi fejlesztési lehetőséget magában foglaló sport bekerülhet-e az óvodások mindennapjaiba, annak bizony különböző feltételei vannak, és ezek a feltételek egyben az akadályai is. Ez a mozgásforma mind a kognitív, mind a szociális, mind az emocionális területekre, s a gyermekek magatartására is pozitívan, jótékonyan hat. Ahhoz, hogy a lovaglás, mint a lovas szakemberek által elismert, az óvodapedagógusok által támogatott, fejlesztő hatással bíró mozgásforma bekerüljön ennek a korosztálynak a mindennapjaiba, e cél elérése érdekében meggyőződésem, hogy szükség van az összefogásra, magasabb szintű, akár állami szervezésre