A PROJEKTMÓDSZER ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA AZ ÓVODÁBAN – „ILYENEK A TEHENEK?” PROJEKT - Schwarczné Nagy Loretta (2019)
Szakdolgozatomban a projektmódszerről írok. Úgy gondolom, hogy ezzel a jelentős nevelési módszerrel a kisgyermek nevelését, fejlődő személyiségét kedvező irányba befolyásolhatjuk. A projektem témájaként a tehenet választottam, ugyanis a gyermekek lelkivilágához az állatok közel állnak. A kicsik kíváncsiak, nyitottak az állatokra, a velük kapcsolatos tevékenységekre. A projekt megvalósítása során célom volt, hogy a gyermekek több érzékszerven keresztül a változatos, sokszínű tevékenységek által új ismeretet és saját élményű tapasztalatokat szerezzenek a tehénről, annak tulajdonságairól, életmódjáról, táplálékáról és hasznáról. Célul tűztem ki a tej és a tejtermékek fogyasztásának hangsúlyozását is, mellyel az egészséges életmód iránti igényt alapoztam meg, továbbá a környezetvédelmi szemléletük alakítására is szerettem volna hatással lenni a hulladéknak tekintett dobozok szerepének újragondolásával. A gyermekekkel sokoldalúan körüljártuk a témát. Kíváncsisággal, élvezettel vettek részt a tevékenységekben, melyekkel igyekeztem az aktivitásukat ébrentartani, sikerélményhez juttatni őket, önbizalmukat, és társas együttműködéseiket indirekt módon erősíteni a szerető, elfogadó, nyugodt légkör biztosításával.