"Hajtás sarjad gyökeréből" Az idős-gyermek kapcsolat jellemzői és a két generáció intézményes összehangolása - Milkovics Veronika (2019)
A gyermekeket és az időseket mindig is rengeteg közös vonás jellemezte. Nem véletlen, hogy a két generáció összehangolása teljesen természetesnek is vehető. Hiszen a régebbi idők családmodelljében a gyermek és a nagyszülő egy fedél alatt élt. Noha a többgenerációs együttélés ma már nem jellemző a magyarországi családokra, az unokákat és nagyszüleiket jó viszony jellemzi. De nem szükséges a vérségi kapcsolat: a két korosztály minden körülmény közepette is képes egymásra hangolódni. Mi sem jobb bizonyíték ennél az a pár külföldi és hazai kezdeményezés, melyeket bemutatok szakdolgozatom elméleti részében. Kutatásom a szülők körében, kérdőíves módszer segítségével végeztem, melyben véleményüket, a kezdeményezés iránti attitűdjüket vizsgáltam. A kutatás eredményeként elmondható, hogy a mai szülők szívesen fáradoznak a nagyszülők és az unokák közti jó kapcsolat kiépítésén. Ezenfelül pedig nemcsak hogy látják a legidősebbek és a legfiatalabbak egymásra gyakorolt jótékony hatását, de támogatnák is e két generáció egymáshoz közelebb hozására irányuló kezdeményezéseket.