A gímszarvas (Cervus elaphus)korbecslési módszereinek felhasználása a tájegységi szintű tervezésben - Onofer Attila (2018)
A gímszarvas (Cervus elaphus) korbecslési adatainak felhasználása a tájegységi szintű tervezésben A magyar vadgazdálkodás egyik legfontosabb feladata a világhírű gímszarvas állomány fenntartása, minőségének további javítása. Ennek érdekében készültek el a húsz évre szóló vadgazdálkodási tervek, melyek irányelveket fogalmaznak meg a tartamos vadgazdálkodás megvalósításának érdekében. Hogy ezek az irányelvek megvalósulhassanak, szükséges a korbecslési módszerek tudományos szintű felhasználása. Ennek érdekében a Bakonyerdő Zrt. üzemi területén 2018-ban terítékre került gímszarvas bikák M1 előzápfogaiknak fogcsiszolatait készítettem el és összevetettem a kapott eredményeket a korábbi évek csiszolati eredményeivel, valamint egyéb, a terepen alkalmazott korbecslési módszerekkel. Továbbá vizsgáltam, az azonos tájegységbe tartozó vadászterületek gímállományának minőségét a korábbi trófeabírálati adatok alapján. A vizsgálat eredményeképpen elmondható, hogy szükséges lenne a húsz évre szóló tájegységi vadgazdálkodási tervek finomhangolására. A rövidebb időnkénti felülvizsgálat lehetőséget biztosítana arra, hogy a trófeabírálati irányelveket hozzáigazíthassák a terület gímállományának minőségéhez.