Neobarokk fogadópult tervezése kastélyszállóba - Andrási Katalin (2018)
Szakdolgozatom egy neobarokk kastélyszállóba szánt fogadópult tervezési folyamatait mutatja be, melyek művészettörténeti, funkcionális és ergonómiai szempontok figyelembevételével történtek. Témaválasztásomhoz az inspirációt egy baráti beszélgetés adta, amikor megtudtam, hogy a kenderes-bánhalmi kastélyt vadászkastéllyá, illetve kastélyszállóvá alakítják át, viszont sajnos a tervekben nem szerepelt a vendégek méltó fogadására szolgáló recepció és fogadó helyiség, azt egy közlekedő folyosón helyezték el, de a tulajdonosok fontolgatják a változtatást. Személyes látogatásom után lettem biztos benne, hogy ezt szeretném választani témámnak, hiszen teljesen magával ragadott a hely atmoszférája. A bútortervezés egy összetett feladat, az építészettel, belsőépítészettel szorosan összefüggő egységet alkot. Szükséges a stílusok, anyagok ismerete, fel kell tudni térképezni a megrendelő igényeit. Mindezekhez a bútortervező hozzáadja az ötleteit, amivel egyedivé és megismételhetetlenné teszi a végeredményt. Az ötleteken, tanácsokon kívül fontosnak tartottam a bútorról elkészíteni a terveket, valamint a kivitelezés előtt elkészített látványterveket, amelyek segítségével majdani helyén láthatjuk a bútort. A tényleges tervezést megelőzte a stílus feltárása, és a hasonló kastélyszállók recepcióinak összehasonlítása.