A vörös róka (Vulpes vulpes L.) táplálkozás-biológiai vizsgálata Investigation of the diet composition of Red Fox (Vulpes vulpes L.) - Vers András (2018)
Országos viszonylatban is nagy gondot és kárt okoznak a szőrmés dúvadak, melyek közül szakdolgozatom vizsgálati tárgyaként a vörös rókát (Vulpes vulpes, L.) emeltem ki. Ez a Magyarországon leggyakrabban előforduló emlős ragadozó vadgazdálkodási szempontból igen nagy jelentőséggel bír, azonban „hírnevét” főleg a kártékonyságának köszönheti. Míg vadgazdálkodási szempontból ragadozó mivolta miatt, addig egészségügyi szempontból a különféle betegségek potenciális terjesztése miatt szükséges gyéríteni az állományát. Szakdolgozatomban a vörös róka gyomortartalmának összetételét elemzem annak céljából, hogy kiderüljön, hogy a Budapesti Erdőgazdaság Uzsai Erdészeti Igazgatóságának vadászterületén milyen táplálékforrások vannak jelen, amiket a róka hasznosít, és ennek vizsgálata alapján milyen módon lehetne hatékonyabban csökkenteni a rókaállományt.