Nagyterületű vadgazdálkodási tervezés története és hatása a magyar vadgazdálkodásra - Seres Róbert Imre (2018)
A honfoglalástól a második világháborúig eltelt időszakban a növekvő lakosság és az ennek arányában csökkenő vadállomány életre hívta a tervszerű vadgazdálkodás igényét Magyarországon. Így jött létre először a kétszintű, majd a háromszintű tervezési rendszer a vadgazdálkodásban, és mivel a vadgazdálkodási tájak és körzetek rendszere tudományos alapossággal került kidolgozásra, ez egy igen magas szintű vadgazdálkodás képét vetítették előre. Mivel két üzemtervi ciklust követően világossá vált, hogy a nagy ívű elképzelések a gyakorlatban nem valósultak meg, ezért a minisztérium egy új tájegységi vadgazdálkodási rendszert hívott életre. A tájegységi fővadászi kar jövőbeli szerep vállalása a magyar vadgazdálkodás alakításában kulcsfontosságú lesz a háromszintű tervezési rendszer kiteljesedéséhez.