Katalán köztársaság bejelentésének következményei és hatásai Európában - Siklósi Kinga (2018)
Dolgozatom témája a Katalán Köztársaság bejelentésének körülményei, az ezt megelőző események, és hogy milyen hatása volt Európára. Azért tartom fontosnak a témát, mert Európa átalakulásának lehetőségét hordozza magába és szeretném bemutatni, hogy a nacionalizmusnak, mint eszmének milyen hatásai vannak egy demokratikus országon belül. Az első fejezetében bemutatom Katalónia történelmét, kezdve a Kr.e XIX-IX. század-tól egészen a XX. század végéig, kiemelt figyelmet fordítva azokra a történelmi eseményekre, amelyek elősegítették a katalán nacionalizmus kialakulását, majd megerősödését.Kitérek a politikai helyzetre, amely elindította a folyamatot, amelynek előbb a 2015-ös népszavazás lett az eredménye. A következő fejezetben végig veszem azokat az eseményeket, amelyek következtében eljutunk a 2017-es népszavazásik. Bemutatom a pártokat, a parlament összetételét és a szavazás eredményét. A továbbiakban pedig az elkövetkezendő egy év történéseit írom le,kezdve az 2017-es évi októberi népszavazástól, a spanyol kormány reakcióit az eseményekre, a politikai helyzetet és a következményeit a népszavazásnak. A harmadik fejezetben azt taglalom, hogy milyen gazdasági következményei voltak a függetlenségi mozgalomnak, bemutatom Katalónia gazdasági helyzetét, összehasonlítva Spanyolországéval. Egy fejezet erejéig ábrákkal illusztrálva bemutatom a tőzsdei reakciókat az árfolyamok segítségével. Kiemelten két nagy bank árfolyamait és néhány környező ország árfolyamait is. Ezen kívül az Európai Unió hozzáállását is leírom és bemutatok néhány problémát, amivel szembesül és milyen lehetséges megoldások vannak. A következő fejezetben érdekeségképpen egy olyan témát mutatok be, ami elég jól illusztrálja milyen erős is a katalán nacionalizmus két rivális labdarúgó csapat példáján. Megnézem a történelmi hátteret, ami a versengéshez vezetett. A hatodik fejezetben a katalánhoz hasonló függetlenségi mozgalmakat tekintem át, összefüggést és eltérést keresve a katalánokhoz. Megvizsgálom, hogy milyen hatással volt a katalán függetlenségi törekvés a hasonló mozgalmakra, milyen következményei voltak. Arra a következtetésre jutottam, hogy ha demokratikus úton meg tudja oldani Spanyolország és Katalónia az ellentéteit, akkor bármi lesz is a kimenetele a függetlenségi mozgalomnak, mindkét fél profitálhat belőle. Továbbá, ha az elszakadás sikeres lesz, akkor az példaértékű az európai függetlenségi mozgalmak számára.