Súrlódáscsökkentő adalék alkalmazásának gazdasági előnyei szénhidrogén szállító vezetéken - Várföldi Gábor (2018)
A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. Közép-Kelet-Európa egyik vezető integrált olaj- és gázipari társasága, nettó árbevétele alapján Magyarország egyik legnagyobb vállalata. Magas hatásfokú és nagy rendelkezésre állást biztosító finomítói mellett óriási versenyelőnyt eredményez a jól szervezett logisztikája is, ugyanis Magyarországon csak e vállalatnak a tulajdonában vannak kőolaj és kőolajtermékek szállítására alkalmas csővezetékek. Az elszállított kőolajtermékek volumene emelkedő tendenciát mutat. Az előrejelzések lassulást, illetve csökkenést csak a 2020-as évek végétől kezdve prognosztizálnak. A MOL Nyrt. felkészülve a későbbi nehezebb időszakra, jelenleg nagy mennyiségű tőkét fektet a vegyiparba és petrolkémiába. Az épülő új üzemegység ellátása is a jelenleg használatos csővezetékeken keresztül történne, azonban a vezetékek kihasználtsága már így megközelíti a maximumot, nagyobb volumen elszállítása kapacitás problémákba ütközhet. Szakdolgozatom témájaként ennek a kapacitás növelő problémának egy speciális megoldását – súrlódáscsökkentő adalék alkalmazása – választottam. A dolgozatban több kapacitásnövelő módszert hasonlítok össze: új vezeték építése, nyomásfokozat emelése, nyomásfokozó szivattyú telepítése, súrlódáscsökkentő adalék használata. Mindegyik esetről SWOT-elemzést készítettem, valamint több szűrési és döntési eljárással – konjunktív döntési szabály, abszolút dominancia elv, súlyozott döntési tábla – kiválasztottam a dolgozatom címében szereplő súrlódáscsökkentő adalék alkalmazását. Az adalék alkalmazásának részletes elemzése során arra a következtetésre jutottam, hogy a módszer használata az elvártnál több gazdasági előnyt eredményez. A kapacitásnövelés – mint alapprobléma – mellett költségcsökkentő hatása is van. Megfelelő adalék koncentráció használata mellett a fajlagos villamos energia költség csökkenése nagyobb, mint a készítmény ára, így magasabb szállítási kapacitás biztosítható alacsonyabb költségekkel. Az új technológia bevezetésére Kotter nyolclépéses modelljét választottam. Kotter a modelljét stratégiai változások bevezetésére találta ki vállalati környezetben, azonban a módszer óriási előnye, hogy egyszerű és érthető lépései lehetővé teszik széles körű alkalmazását. Sikeres bevezetés és használat esetén meg kell vizsgálni, hogy a módszert ki lehet-e terjeszteni a teljes csővezeték hálózatra. Kedvező eredmények esetén az adalékot alkalmazni kell a többi vezetéken is, így további kapacitás növekedést és költségcsökkentést lehet elérni.