Tűzifa alapanyag sűrűség és nedvességtartalom összefüggéseinek vizsgálata - Miklós Máté (2018)
A tűzifa minőségénél a faanyag sűrűsége és a nedvességtartalma fontos szerepet játszik. A vizsgálataink alapján a kereskedelemben található visszaélések jelentősen vissza szoríthatók, a sűrűség nedvességtartalom összefüggés gyakorlati alkalmazásával. Az EUTR alkalmazása megkívánja a fenti összefüggések használatát a tűzifa értékesítés egységesítése érdekében. A mérnök jelölt vizsgálja meg az ország nyolc különböző tájegységéről származó mintákon az élőnedves állapotú famintákat, területenként 6-6 db törzsből, 2 átmérő tartományban, ágfán és törzsfafán. A vizsgálatba bevont fafajok: tölgy, cser, akác, bükk, gyertyán, lágylombos (nyár, vagy hárs, fenyő. A mintákból kivágott próbatesteken határozza meg a sűrűséget az élőnedvestől az abszolút száraz állapotig. Kutatás várható eredménye a sűrűségtartalmi értékek változékonysága a nedvességtartalom függvényében magyarországi viszonylatban.