Faállomány-szerkezeti vizsgálatok a Zalaerdő Zrt. Zalacsányi erdőtömbjében - Czeller Márton (2015)
Diplomamunkám alapvető célja, a Zalacsány–Körtélyesi erdőtömbjében található 3/G erdőrészlet területén 2009. óta tartó átalakító üzemmód, faállomány szerkezetre gyakorolt hatásainak vizsgálata. Különös tekintettel a növedékadatok változására és a konkurencia viszonyokra. Az átalakító üzemmód vizsgálata napjainkban kiemelt fontosságú, új gazdálkodási mód lévén még nem rendelkezünk szükséges mennyiségű adattal a helyes kezelési eljárások alkalmazásához. Diplomamunkám során elvégzett terepi mérés a korábbi 2009. évi felvételezés módszereire, térbeli rendjére és elveire épült. Célja, hogy a kapott adatok segítségével számszerűsíthető formában érzékelhetővé tegye a faállományon belüli egyes faegyedek közötti versengést, és növedék változást. Kiszámításra került hat versengési mutatószám a növőtér-index, az ME-index, a Mod_ME-index, a Hegyi-index, a Lorimer-index és a Mod_Lorimer-index, ezek ábrázolása a növekedési mutatószámok függvényében történt. Ezáltal láthatóbbá tehetők az összefüggések az egyes törzsek versengése és növedékei között. Elvégeztem az állomány főbb paramétereinek és egészségi állapotának teljes körű felvételét. Kiszámításra került az állomány fatömege köbméterben, illetve szilvben. Végezetül pedig az erdőrészlet mintázatát vizsgáltam kvadráns metodika segítségével különböző csoportosulások közötti összefüggéseket keresve.