A vállalatok számviteli adataiból nyerhető információk feldolgozása a válságprevenció céljából - Nagy Franciska (2018)
Ebben a diplomadolgozatban a vállalatok számviteli adataiból nyerhető információk feldolgozása történik a vállalati válság megelőzése céljából. A választott téma fontos része a kockázatok témakörének vizsgálata. A diplomadolgozat részeként azonban kizárólag a nem szisztematikus (cég)kockázatok vizsgálata a cél. A dolgozatnak nem célja a szisztematikus és az egyedi kockázatok elemzése. Napjainkban nagy jelentőséggel bírnak a nem szisztematikus kockázatok, mivel a vállalatok működésének alapfeltétele az, hogy a működésből fakadó kockázatokat idejében felismerjék és hatékonyan kezeljék. Célként kitűzöm annak bizonyítását, hogy a megfelelő eljárások alkalmazásával a válságnak már az első jelzéseit fel lehet fedezni a számviteli adatokból, ennek megfelelően hatékony lépéseket lehet tenni annak megelőzésére. Szeretném azt bizonyítani, hogy a válság pontos és hatékony előrejelzésére nem egyetlen mutatószámra, hanem mutatószámokra épülő, mutatószám csoportokra, továbbá a válság ok-okozati és jelzéskutatására van szükség. További célom a vállalati válság előrejelzésére szolgáló technika készítése, olyan mono- és multikauzális ok-okozati összefüggéseket feltáró mutatószám csoportok és módszerek összegyűjtése, melyek egy társaság átfogó és hatékony válságmegelőzésére szolgálnak. Ehhez kapcsolódóan próbát teszek a vállalati válság jelzései és okai, valamint a nem szisztematikus kockázatok összefüggéseinek feltárására. Az elméleti kutatás mellett, a dolgozat empirikus részében három eltérő életszakaszban levő, létező társaság kerül vizsgálat alá. A vizsgálat alapját a három társaság éves beszámolója képezi, amelyeket tíz éves idősorral, 2008-tól 2017-ig vizsgálok. A módszertani kivitelezés adatbázis elemzés (Excel program) segítségével történik. A vállalatok példáján igazolom a vállalati válság előrejelzésére összeállított technikát, továbbá az ok- okozati- és jelzés kutatás szükségszerűségét. A kutatás eredményeként megállapítom azt, hogy a vállalati válság jelzései és okai, valamint a vállalat pénzügyi-gazdasági kockázatai között létezik összefüggés. Összefoglalom azt, hogy az éves beszámoló elemzésével felismerhető gyakori jelzéseket és okokat kockázati faktorokhoz rendelem, továbbá az elemzési eszközt is ismertetem. Kiemelten fontos az, hogy a vállalatok vezetői biztosítani tudják a megfelelő működést hatékony eszközrendszerrel a kezükben. Az itt közreadott munkám eredményei segítséget kívánnak nyújtani a pénzügyi döntéshozóknak a vállalati válság idejében történő felismerésében.