„Gondolkodj nagyban, kezdj kicsiben, tanulj gyorsan!" A magyarországi startupok sikereinek pénzügyi vizsgálata - Ács Alexandra Szilvia (2018)
Sokat szerepel a médiában a startup kifejezés és felkeltette az érdeklődésemet az, hogy ezt szakmai szemmel is megvizsgáljam. Világossá vált számomra az, hogy számos sikertörténettel büszkélkedhet Magyarország, azonban a legtöbb történet az Amerikai Egyesült Államokban születik. A témában elmerülve sok kérdés fogalmazódott meg bennem: Miről ismerhető fel egy startup? A Magyarországon született startupok jelen vannak még a piacon vagy már elbuktak? A magyar startupok is vannak olyan sikeresek, mint az irigylésre méltó nagyok? Miben mérhetjük a startupok sikerét? Minél többet foglalkoztam a témával, annál inkább a három, híres, Magyarországon bejegyzett startup került a fókuszba. Arra keresem a választ, hogy vajon léteznek-e olyan egyértelműen azonosítható tényezők, amelyeket meghatározónak tekinthetünk egy fejlődő, növekvő vállalkozás számára. Ezzel a dolgozattal az olvasó átfogó képet kap a startupok fogalmáról, azok indulásáról, gazdálkodásáról, sajátos belső szabályrendszeréről és pénzügyi helyzetéről. A téma vizsgálata során elsőként részletezem a startup fogalmát nemzetközi és itthoni aspketusból. A startup viszonylag újdonság, ezért a dolgozat forrásait tekintve kijelenthetem azt, hogy kevés igazán színvonalas magyar nyomtatott irodalom állt a rendelkezésemre. Többnyire internetes forrásokat építettem be a szakdolgozatomba, amelyek gyorsan megjelenő aktuális információkat tartalmaznak. A pénzügyi elemzéshez a pénzügyi beszámolókból gyűjtöttem az adatokat. A dolgozatban kiemelem a startup létet meghatározó ismérveket, áttekintem a hagyományos vállalkozások és a startupok közötti különbségeket. Kitérek az innovatív ötletek védelmére, az immateriális javak fontosságára és az igénybe vehető adókedvezményekre. Ezután vállalatelemzéssel folytatom a munkámat. A számokkal igazolom azt, hogy vajon a siker létezik-e a 3 vállalkozás esetében. A vállalkozások lépései eltérőek. Egyik startup „exitelt”, a másik tőzsdére lépett, harmadik pedig 2 milliárd felhasználót szeretne elérni több millió helyett. Újdonságként startup szótárt is készítettem a szakdolgozatba. A munkám végén következtetéseket és javaslatokat fogalmazok meg az állami hivatalok felé, valamint kiemelem a startup vállalatok létjogosultságának aktualitását. Esetükben az egyedi ötlet fontos szerepet tölt be, mert erre épül fel fejlődésük. A sikerhez vezető úton azonban a jó ötlet kevés, a növekedést menedzselni kell. Összességében kijelenthetem azt, hogy a startupok kulcsfontosságúak a nemzetközi gazdaság alakulásában és jelentőségük nem fog csökkeni a jövőben.