A fácán (Phasianus colchicus) tojástermelésének vizsgálata - Gaál Sándor (2018)
Kivonat A fácán (Phasianus colchicus) tojástermelésének vizsgálata Szakdolgozatomban a fácántojás morfológiai változásait vizsgáltam, a vizsgált tulajdonságok a tömeg és térfogat voltak. Kutatásomat a Soproni Egyetemen végzett kisüzemű fácántenyésztési project keretein belül készítettem. A vizsgálat során 2016-ban és 2017-ben is 5, míg 2018-ban 6 fácán volier állt rendelkezésünkre, melyekben 1:7 ivararányban helyeztük el madarainkat a tojók javára. A vizsgált tojástermelésiciklus a kutatás ideje alatt minden évben március végén, a tojás rakási időszak elején kezdődött. 2016-ban június végén, augusztus elején a tojás rakás intenzitásának csökkenése függvényében hagytuk abba a tojások gyűjtését, míg 2017-ben egységesen június közepén hagytunk fel az adatgyűjtéssel. 2018-ban július elejéig tartott ez az időszak. Ezen időszak alatt gyűjtöttem adatokat a tojás tömegéről, hosszúságáról és szélességéről melyekből a későbbiekben a tojás térfogatát számoltam. Vizsgálataim során 2016-ban 2147, 2017-ben 1296, 2018-ban 2298 tojásról sikerült a megfelelő adatokat begyűjteni így összességében a kísérlet során 5741 tojást vizsgáltam meg és ez alapján tettem megállapításokat azok alaktani változásaira a tojás ciklus alatt. Abstract Egg production investigation of pheasant (Phasianus colchicus) In my thesis I studied the changes of pheasant egg, the examined properties were mass and volume. I made my research within the framework of a small-scale pheasant breeding project at Sopron University. In the course of the study, we also had five group of pheasants in 2016 and 2017, while in 2018 we had 6 group of pheasants in which we put our birds in the proportion of 1:7 in favor of the hens. During the research period the investigated egg production cycle started at the end of March at the beginning of the egg laying period. We stopped collecting the eggs depending on the decrease of egg laying. It was at the end of June, in the beginning of August In 2016 while in 2017 we stopped the data collection in the middle of June. This period lasted until the beginning of July in 2018. During this period, I collected data on the weight, length and breadth of eggs, which were accounted for egg volume later. I was able to collect 5741 corresponding egg data. In 2016 2147, in 2017 1296, in 2018 2298 egg data were collected. I made statements of the changes of the collected eggs based on these data.