Globális mobilitás - új szereplők a munkaerőpiacon - Konkoly Nóra (2018)
GLOBÁLIS MOBILITÁS – ÚJ SZEREPLŐK A MUNKAERŐPIACON Jelen diplomadolgozat problémafelvetését, témáját a napjainkban egyre erősödő munkaerőhiány látható jelei és a tanácsadói munkám által tapasztaltak - egyre növekvő számú külföldi állampolgárok magyarországi munkavégzéséhez nyújtott támogatás - kettőssége adja. Jelen diplomadolgozat célja az, hogy a rendelkezésre álló kereteken belül átfogó képet alkosson a külföldiek magyarországi foglalkoztatásáról, megjelenésükről a munkaerőpiacon. Az elérhető statisztikai adatokkal alátámasztva elemzem a külföldi munkavállalók számát, földrajzi elhelyezkedésüket, foglalkozási főcsoportok szerinti eloszlásukat és ezek tendenciát. Ezen túlmenően vizsgálom a hatósági – jogi és közigazgatási – környezetet, a hatályos engedélyezési struktúrát, az egyes közigazgatási szervek hatás- és feladatkörét. Célom, hogy a munkaerőpiac nem hagyományos szereplőit elemezzem, vagyis a külföldi munkavállalók helyét a munkaerőpiacon, valamint a hozzájuk kapcsolódó közvetítő réteget – relokációs cégek, munkaerő-kölcsönzők és munkaerőközvetítők tevékenységét. Végül pedig a vállalkozói szféra külföldiek foglalkoztatásával kapcsolatos kérdéseit tekintem át. Összességében elmondható, hogy a Magyarországon élő külföldiek száma az összenépességhez képest nem kiugró, feltűnő viszont az egyre növekvő számú bevándorlás. A munkaerőpiaci helyzetük kapcsolatot mutat a munkaerőhiánnyal figyelemmel arra, hogy többségükben olyan nemzetgazdasági ágakban jelennek meg, ahol magas az üres álláshelyek aránya. A hatósági és jogi környezet véleményem szerint alapos és egyben szigorú keretet ad a külföldi állampolgárok foglalkoztatásának, érvényesül az engedélyezési elv és a magyar munkaerőpiac és munkaerő védelme. A külföldiek megjelenése erősíti nem hagyományos munkaerőpiaci szereplőknek pozícióját, irántuk egyre növekvő igény mutatkozik. A vállalati szférában leginkább a HR területek érintettek különösen a toborzás és kiválasztás terén, a külföldieknek nyújtott javadalmazások tekintetében és a speciális ismereteket igénylő támogató tevékenység során.