MARKETING KIHÍVÁSOK A B2B SZEKTORBAN, új szemcseméret elemző rendszerek magyarországi piacra történő bevezetése során - Vajnai Zsolt (2018)
Napjainkban innováció vezérelte világban élünk. A 19.század vége óta az élet megválto-zott az innovatív megoldásoknak köszönhetően: autók, repülők, számítógépek, inter-net…stb. Az innováció általában a kutatást és a fejlesztést fedi le, melyek nagyon fontos motorjai az iparnak, az oktatásnak és a gazdaságnak Minden modern, intelligens, piacvezető B2C piaci termék mögött számos láthatatlan innovatív megoldás található. Ezek a megoldások jellemzően csak a B2B szegmens számá-ra ismertek. De a B2B innovációk, marketing és értékesítési folyamatok ezáltal mégis be-folyásolják a B2C vevőit is áttételesen. Sok céget befolyásol a korszerű B2C és B2B termékek iránti kereslet és az elvárt növekedési arány, ezért diverzifikálniuk kell a portfólióikat. Az ilyen típusú döntések számos további feladatot igényel. Meg kell határozni, a fő célszegmenseket. Fontos meg-határozni milyen termékek / szolgáltatások lesznek a megfelelő eszközök e szegmensek-nek: teljes egészében új, vagy egy már meglévő termék tovább fejlesztése, esetleg egy már piacon lévő termék másolata lesz a megfelelő eszköz a piacon. Milyen kommunikációs csa-tornákat fog használni a cég a meglévő, vagy épp az új ügyfelek eléréséhez. Melyek a leg-fontosabb marketing üzenetek? Dolgozatomban ezt a folyamatot mutatom be az Anton Paar GmbH-n keresztül. Je-lenleg ennél az osztrák multinacionális cégnél dolgozom, mely vezető a fejlesztésében és gyártásában a K+F és QC feladatokat ellátó készülékeknek. A cég és a piac főbb szegmenseinek általános bemutatása után megérthetjük a belső és külső hajtóerőket. Az Anton Paar GmbH sok eszköz mutatott be az elmúlt három év-ben. A részecskeméret jellemzés/eloszlás szegmenst választottam ki a magyarországi mar-keting és értékesítési stratégiai folyamat bemutatására. Az Anton Paar GmbH két komp-lementer termékcsaládot vezetett be, közel egy időben. Ezekkel a termékekkel bemutatom, milyen különbségek vannak új, innovatív termékek és az újra „márkázott” termékek kö-zött. Meghatároztam a piaci potenciált és a B2B ügyfelek fő motivációját Tapasztalataim alapján végül olyan új marketing üzeneteket határoztam meg, ame-lyeket használni tud a helyi Anton Paar cég a közeljövőben.